Cum se aplică foiţa de aur?


Aveţi nevoie de:

foiţa de aur autocolantă (cu transfer);

mixtion de 3 sau 12 ore;

penson moale (de la nr 6 în sus);

un pix cu pasta terminată.

un penson lat si scurt;

şerlac diluat în alcool tehnic;

serlac decerat;

penson lat (pentru aplicarea şerlacului);

şmirghel auto de 1000 sau 1200

Diluaţi şerlacul in alcool tehnic în proporţii aproximative de 1parte şerlac la 4-5 de alcool. Lăsaţi-le la macerat intr-un recipient închis aproximativ 30 minute, după care poate fi folosit.

Faceţi desenul pe care vi l-aţi propus. Nu ezitaţi să folosiţi xeroxul şi indigoul. Evitati indigoul albastru care e foarte invaziv in cazul nostru si nu apasati excesiv.  Apoi incizaţi cu un pix care nu mai scrie conturul personajului şi orice parte a desenului care tangenţiază cu foiţa; nici prea tare ca să nu rămână brazde, dar nici prea uşor, pentru a se putea intui desenul după aplicarea foiţei.

Daţi 2-3 straturi de şerlac dizolvat pe zonele unde urmează a fi aplicată foiţa. Fiecare strat se usucă in aproximativ 5 minute. Acest procedeu are rolul de a izola grundul  si de a preveni apariţia de lacune de mixtion prin absorbţia lui de către grund. După uscarea ultimului strat şlefuiţi uşor cu şmirghelul auto 1000 sau 1200. Astfel veţi îndepărta dârele de şerlac, mici fragmente de şerlac  ca un praf care nu se macerează în veci si eventuale scame. Dacă aţi face această şlefuire cu o piatră de agat (cum făceau cei vechi), s-ar numi sclivisire. Dacă nu aveţi nici piatră de agat (cam scumpă ce-i drept) şi nici şmirghel auto (că nu era în cartier :)) folosiţi o lingură de inox  din dotarea propriei bucătării.

Pentru lipirea foiţei se foloseşte mixtion cu aplicare/uscare la 3 ore sau 12 ore. Puteţi aplica mixtionul cu un penson lat sau cu degetul. Trebuie aplicat bine, fără a lăsa dâre, apoi se lasă blatul la uscat într-un loc ferit sau într-o cutie. Este preferabil să intraţi cu mixtionul peste desen decât să lăsaţi o brazdă de mixtion pe lângă sau un gol.

La finalul timpului de uscare verificaţi starea mixtionului într-o zonă puţin vizibilă: dacă degetul se lipeşte înseamnă că nu e gata; dacă nu se lipeşte iar la plimbarea degetului pe suprafaţă scârţie ca pe una degresată puteţi trece la lipirea foiţei.

Eu folosesc mixtion de 12 ore de la Lefranc-Charbonnel…; însă aplicarea o fac la 24 ore (uneori la 36 ore când e mai frig și nu s-a dat drumul la căldură toamna sau primăvara). Asta deoarece priza e mai buna după aceste ore și imi permite efectuarea discului de la aureolă; dacă aș aplica la 12 ore, aspectul foiței nu ar ieși lucios iar discul s-ar înnegri. Deși are această întârziere, prefer acest mixtion decât altele.

Se foloseşte foiţă de aur cu transfer/autocolantă. Verificaţi dacă numărul de foiţe de care dispuneţi în pachet vă este suficient pentru a acoperi suprafaţa. Culoarea lor diferă de la un lot la altul.

Luaţi foiţa din pachet ţinând hârtiuţa şi fără să atingeţi foiţa. Eu încep aplicarea ei pe partea de stânga sus a icoanei, dar nu este o regulă. Bineînţeles foiţa va fi în jos. Potriviţi foiţa dar fără să atingă mixtionul; hârtiuţa este uşor transparentă şi permite să vedeţi desenul. Ţineţi hârtiuţa uşor înclinată spre blat şi cu un deget apăsaţi uşor peste, într-un punct, pt a-i face prima lipitură. Ţineţi degetul apăsat în continuare, fix, şi eliberaţi hârtiuţa pt a se aşeza pe mixtion. Cu un penson moale tasaţi peste hârtiuţă pt ca foiţa să se lipească. Ridicaţi hârtiuţa şi va rămâne foiţa lipită pe blat, având un aspect ”buburuzat” ca în pachet. Cu acelaşi penson moale ”mângâiaţi” uşor foiţa, care astfel se va lipi definitiv şi va căpăta o suprafaţa fină.

Următoarea foiţă o suprapuneţi 2-3 mm peste anterioara şi repetaţi procedeul. Dacă se desprind resturi îndepărtaţi-le de pe blat înainte de a o pune pe următoarea. Insistaţi uşor cu pensonul moale la imbinarea foiţelor.

După ce aţi terminat de pus foiţa, faceţi discul (găsiţi tehnica mai jos) şi apoi izolaţi foiţa cu un strat  de şerlac decerat (se găsește gata preparat sau fulgi de șerlac decerat) sau șerlac obișnuit dizolvat într-o cantitate mai mare de alcool tehnic.

Mai jos redau câteva comentarii mai vechi dar folositoare:

 1. Doamne-ajuta! Am citit ca se poate lustrui serlacul cu piatra de agat inainte de aplicarea mixtionului, am incercat dar nu a iesit. S-a zgariat tot stratul de serlac si a trebuit sa repet operatiunea. Poti descrie mai amanuntit cum se face? Multumesc!

 2. nu e bine să se folosească inidgoul pentru transpunerea desenului, deoarece acesta in timp va afecta icoana. De preferat este să se pună pigment (rosu inchis) pe spatele hartiei cu desenul si apoi să se traspună desenul.

 3. In privinta unui singur lucru as dori sa va contrazic. Ati scris ca trebuie indepartat excesul de foitza INAINTE sa punem urm. foita. Nu e bine asa- resturi asa mici de foita pot zbura pe locurile cu mixtion, si rezulta niste mici… iregularitati. Excesul de foitza se indeparteaza abia la urma.

  Cat despre slagmetal… ce ati scris aici in commenturi… inteleg ca nu il preferati. Ar trebui sa vina cu ceva inovatii pt o mai buna izolare, pt ca da, in timp se innegreste ici-colo, mai ales daca lucrarea sta in locuri cu umiditate ridicata. Insa argumentul meu pro este ca slagmetalul confera o importanta nota de sobrietate icoanei, are o nuanta care arata foarte bine cu o paleta mai restransa si mai … tomnatica de culori.

  Aurul il folosesc la icoanele cu culori vii si la cele unde pun bolos. In rest slagmetal.

  Acrilicul auriu n-are nici avantaj, din pct meu de vedere, incat sa fie folosit in loc de aur sau slagmetal… Insa este foarte fain pt a pune in evidentza zonele inalte intr-o lucrare in care pictura pare putin stinghera in prea multa suprafata aurita…sau poate evidentia si separa mai bine/mai frumos de aur o rama pictata dintr-o icoana facuta cu aur adevarat.

  Bine… evident e chestie de gusturi aici.

  • Da, asa fac, incepand cu a 2-a foita indepartez cu grija surplusul si il dirijez cu pensonul spre margine; asta ma ajuta sa vad daca in unele locuri foita nu s-a lipit bine langa cealalta si astfel sa pot remedia pe loc situatia.
   Slagmetalul nu il prefer pt ca se inverzeste, se inegreste, si ar trebui sa faci munca de restaurator, pt ca nimanui nu ii place ca la vreun an de la cumpararea icoanei sa ii apara pete inestetice pe fond.
   Daca vrei o nota de sobrietate, foloseste serlacul pt a „intuneca” foita sau cauta foita de aur de tonalitate mai inchisa; restauratorii stiu unde se gaseste asa ceva.

    Dany spune:
 4. Doamne ajuta! Minunat! Aureola se poate face si pe slagmetal. Ramane perfect. Se face cu un creion, cu guma, pus intr-un compas.

 5. Doamne ajuta,Adrian..Marian e numele meu.Sunt din Galati.Vreau sa-ti cer niste sfaturi in legatura cu foita de schlagmetal,pt ca nu reusesc sa o aplic corect.Intrebarea principala ar fi:Scivisirea foitei si indepartarea surplusurilor de foita se face dupa cateva ore de la aplicarea foitei,sau imediat,pt ca am observat ca daca elimin surplusurile imediat dupa ce am aplicat si sclivisit foita,se vad granitele dintre foite,pe alocuri se vede si mixtionul.Apoi vroiam sa te mai intreb cu ce sclivisesti foita?Pensulele acelea late sunt destul de scumpe.Eu incerc cu o hartie A4,asezata deasupra ei si prin miscari de presare si de dute-vino pe hartie intind si foita(apoi o intind mai bine de atat cu dischete demachiante) dar nu cred ca e varianta cea mai buna.Imi poti da alte sfaturi?Multumesc frumos!O zi placuta iti doresc

  • Buna Marian! Schlagmetal…:((
   Prima oara, trebuie sa respecti timpul de aplicare, cum am scris referitor la foita de aur.
   Pentru sclivisire eu folosesc un penson Milan din seria 711 de nr 6 sau 8 (e un penson cu fir moale si sintetic).
   La lipirea schlagmetalului procedam astfel:
   *trage cu penseta o foita pe o coala de hartie A5;
   *indreapt-o si aseaz-o cu ajutorul pensonului;
   *dirijeaza foita spre marginea foii, cat sa o depaseasca aprox. 5 mm;
   *tine coala de hartie peste icoana si fa lipitura cu ajutorul pensonului pe portiunea aceea in care foita depaseste foaia;
   *treptat trage foaia si lipeste foita numai cu ajutorul pensonului;
   *dupa ce ai scos hartia integral revino cu pensonul si lipeste-o definitiv.
   Pentru o mai buna lipire intre foite fa asa: cand aplici foita care se suprapune, scliviseste-o cu pensonul (nu tare, sa nu o zgarii) inclusiv la imbinare. Apoi pune o hartie deasupra si „ciocaneste” imbinarea/granita cu varful degetului aratator.
   Te mai sfatuiesc sa eviti taierea foitei cu foarfecul. De obicei cand e o suprafata mica, trebuie sa adaptezi foita de schlagmetal; in aceasta situatie rupe-o cu ajutorul pensetei si a pensonului. Imbinarea pe ruptura e mai buna decat pe taietura. Vei vedea, daca nu cumva deja ai descoperit asta.
   In ultimul rand: RENUNTA la schlagmetal. Oricat de bine l-ai izola, peste ceva timp se va innegri. Foloseste in loc acrilic auriu (gen cel de la Maimeri) sau, si mai bine, foita de aur.

 6. Am si eu o intrebare, daca se poate. Cum se face acea textura de disc la aureolele sfintilor? Acestea se pot face numai la foita de aur , sau si la slagmetal ?Multumesc anticipat!

  • buna.am inteles ca se face numai la foita de aur(am incercat),atasand la compas o guma …se poate improviza un asemenea tub cu guma in capat,dar am inteles ca se gasesc si gata facute…eu una nu am gasit.

   • Raspund pt bisoceanu şi iris: Nu am incercat sa fac disc la aureole pe când lucram cu şlagmetal; nici nu ştiam de aşa ceva.
    Pentru foiţa de aur eu fac astfel: trasez aureola cu un vârf ascuţit. Înfăşor pe o sticlă de esenţă (de rom, vanilie) o bucată de catifea (poate fi şi catifea dintr-aia ieftină). O ţin strâns pt a nu o scăpa de pe sticlă şi apăs uşor, circular pe aureolă, de preferat dintr-o singură mişcare. O mişcare ca a acului de la vitezometru 🙂 dar în sens invers (pt dreptaci).
    Aveţi grijă să nu depăşiţi aureola. Mai bine să repetaţi procedeul de 2-3 ori cu mişcări uşoare decât „o dată şi bine”.
    Atenţionare: va scoate în evidenţă urmele de pensulaţie ale mixtionului, eventualele imperfecţiuni ale grundului sau ale aplicării foiţei.
    Abia după acest procedeu izolez foiţa cu şerlac.

 

Maria spune13/02/2014 at 21:02Editare

Doamne ajuta! am o intrebare vreau sa pun 2 straturi de foita de aur pe icoana. Cum trebuie sa procedez? trebuie sa astept ceva timp dupa primul strat? trebuie sa mai pun serlac? Multumesc!

 • Buna!
  Tehnica auririi cu 2 straturi de foita face parte din Tehnica auririi cu bolus. Stiu despre ea teoretic, am vazut lucrandu-se, dar nu am lucrat cu bolus. In aceasta tehnica se pune foita peste bolus, nu peste mixtion, iar al doi-lea strat de foita se lipeste cu alcool amestecat cu clei, peste primul strat.
  Mai multe detalii nu cunosc, imi pare rau!

 • Eu am observat ca atunci cind pui mixion pe stratul de aur, pentru a putea aplica al 2lea strat, se intampla urmatoarea problema : apar pete pe a doua foaie de aur, cu urmele de mixion. Iata de ce, lucrez acum cu un strat foarte subtire de mixion pentru stratul 2 de aur. Astfel, nu mai apar pete sau urme pe aur.

  • nu inteleg cum e tehnica asta cu 2 straturi de aur lipite cu mixtion…care e diferenta fata de un singur strat? Cand aplici primul strat de foita risti sa prinzi unele impuritati (praf, scame) pe mixtion. Banuiesc ca o data cu al 2-lea strat vom avea acelasi risc, peste impuritatile din primul strat. E inevitabil.
   Pentru tehnica auririi cu bolus cautati pe Youtube sau pe Pinteres…vedeti link-ul de la „Legaturi”.

    

Victor Petric spune:

Poate sa-mi spuna cineva daca as pute aplica foita de aur sau slagmetal pe plastic, gen cupola din plastic??? Ce adeziv ar trebui sa folosesc si cum , se poate sau nu??

 • Din cate am vazut eu, mixtionul prinde pe orice, chiar si pe sticla, doar sa fie degresat si uscat.
  Incearca mixtionul de 15 min sau cel de 3 ore si vezi care se potriveste mai bine in context.
  Si mai ales, spune-ne si noua ce a iesit!
  Succes!

   

  Chiru Alex spune:

  Buna ziua,
  Am citit cu foarte mare atentie ceea ce ati scris si cu privire la aurirea cu mixtion am o intrebare …
  Am pus pe grund strat de izolare, apoi am aplicat mixtion de 12 ore (Charbonnel), cu degetul, si a iesit uniform. Singura problema este ca in timp ce se usca au aparut puncte in relief, problabil mici bule de aer fiindca daca era praf existau si cand mixtionul era lichid. Bineinteles ca strica aspectul fiindca apar ca urmele de praf si se regasesc automat si dupa aplicarea foitei de aur.

  Unde gresesc ?

  • Buna ziua si imi cer scuze ca intarzii cu raspunsul.
   Trebuie sa fiti atent la spatiul in care aplicati mixtionul si unde lasati icoana in cele 12 ore.
   Eu aplic mixtionul intr-o camera mica si fara covoare pe jos, doar gresie, cu geamul inchis.
   Inainte de a duce blatul in camera respectiva folosesc o pufaitoare cu apa. Cu aceasta pufai pe jos, in aer si pe masuta de lucru pentru a opri din miscare praful omniprezent.
   Cam la 2-3 minute duc blatul acolo si ma pregatesc sa aplic mixtionul. Dar slefuirea serlacului/ sclivisirea este deja facuta in alta camera si praful rezultat pe blat este deja indepartat.
   Aplic mixtionul cu miscari cat mai retinute. Dupa ce am terminat am 2 variante: fie las blatul acolo daca stiu ca nu mai am treaba in camera, fie il pun intr-un sertar sau intr-o debara unde la fel am sters praful dinainte sau macar am pufait.
   Daca asezat blatul sub o cutie trebuie avut in vedere ca un carton imbatranit lasa sa ii cada mici particule de celuloza. Asta o puteti rezolva lipind scoci (nu stiu cum se scrie) (banda de lipit) pe tot interiorul cutiei (o capitonati).
   Mai tineti cont ca pe gura recipientului de mixtion pot fi urme de mixtion uscat, urme care se rup si se desprind cand deschideti sticluta sau cand atingeti cu degetul marginea sticlutei. Si in acest caz puteti folosi un penson cu care sa „pescuiti” in sticluta cate o cantitate de mixtion pe care o lasati pe blat si apoi sa intingeti cu degetul.
   In mod sigur nu sunt bule de aer.
   Mai pot fi particole de praf care se aseaza pe mixtion la cateva ore dupa aplicare, dar care se desprind cand finisati foita cu pensonul.
   Daca nu aveti un sertar sau o cutie in care sa lasati blatul in cele 12 ore, n-ar strica sa puneti im aplicare o pastila anti-tantari cu aproximativ o ora inaintea aplicarii mixtionului si sa o lasati in functie pana la final; nu veti dori sa va treziti cu un tantar prins in mixtion dupa ce s-a tarait 2-3 cm. Valabil si pt vernisare.
   Sper ca am atins toate cauzele posibile.
   Succes si nu va descurajati. Incet, incet prindeti toate trucurile.

   • Va multumesc pentru sfaturile utile pe care mi le-ati dat !
    Am vazut ca totul tine de gasirea unei modallitati de a elimina praful. M-am gandit a un soi de cutie, deoarece conditiile de bloc ma cam impiedica sa am o camaruta special pentru aceasta si sa nu mai fie si umblata.
    Doamne ajuta in tot ceea ce faceti !

  • Tot Charbonnel de 12 ore folosesc si eu, dar aplic foita la aproximativ 24 de ore. Cand verificati cu degetul dupa cele 12 ore nu trebuie sa fie foarte lipicios; daca e asa mai lasati-l. Unii colegi au putut aplica foita si la 48 de ore, e adevarat mai in primavara cand nu era atat de cald si uscat afara, cu rezultate foarte bune. Daca lipiti foita la 12 ore, incercati sa faceti si discul la aureola; in caz ca discul se inegreste sa stiti ca ati aplicat foita prea devreme si in unele locuri pot apare zbarcituri.

   • Va multumesc pentru toate sfaturile utile pe care mi le-ati dat !
    Am inteles, totul tine de lipsa prafului si gasirea unui loc in care acesta sa fie cat mai putin…
    M-am gandit la un soi de cutie. Ideal ar fi o camaruta in care sa nu se mai umble pe acolo, dar avand in vedere conditiile de bloc…
    De abia astept sa fac urmatoarea icoana si pana atunci sa gasesc o metoda convenabila pentru eliminarea prafului.
    Doamne ajuta in tot ceea ce faceti !

     

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s