Pregatirea lemnului: 1.Maruflarea


cropped-sf-ana.jpg

Cum se pregătește lemnul pentru pictat?

Lemnul trebuie sa fie bine uscat, de esență de tei sau cireș sau orice altă esență care nu e moale (gen brad), nu e noduroasă și nu produce rășină (gen prun). Pe spate trebuie să fie întărit cu pene de lemn dintr-0 esență mai tare, pentru a preveni îndoirea blatului în decursul timpului. Se recomandă să scrijeliți fața și lateralele lemnului pentru o mai bună aderență a pânzei.

Avem 2 etape de parcurs: Maruflarea şi Grunduirea.

  1. Maruflarea

Maruflarea este procedeul prin care se lipește o bucată de pânza pe fața blatului, pânză care va fi grunduită si pregătită pentru a primi pictura.

Aveți nevoie de:

o cantitate de clei de oase (sau iepure, pește),

apă,

doua vase pentru tehnica bain-marie,

o sursă de foc,

pânză potrivită dimensiunii lemnului (tifon sau „pânză de coș de pernă”),

penson lat (aprox. 2-3 degete lățime la un blat A4).

Cleiul se pune la înmuiat în apă cu câteva ore înainte, în concentrație de 10-12%. Concentrația o obțineți  din 100-120 grame de clei, peste care se adaugă apă până la masa totală de 1 kg/l. Dar în funcție de calitatea cleiului, concentrația poate fi mai mică sau mai mare.

După ce cleiul s-a dizolvat în apă, este încălzit prin tehnica bain-marie. Se obține o zeamă de clei, care se aplică pe fața și cele 4 laterale ale lemnului. Se vor da 2-3 „mâini” de zeamă de clei, de fiecare dată încălzite, la interval de 3-4 ore.  Aceasta se face pentru ca lemnul să își „tragă” cât clei are nevoie si să nu mai absoarbă din cleiul cu care se va lipi pânza.

O „mână” trebuie să fie bine uscată înainte de a fi aplicată următoarea. Dacă vi se pare ca „mâna” s-a uscat, dar la atingere blatul nu este cald, la temperatura camerei, înseamnă că nu este bine uscat. Când o „mână” nu este repede absorbită de lemn, înseamnă că acesta și-a luat destul clei și este timpul ca la  următoarea mână să aplicați pânza.

Înainte de a lipi pânza, mai dați o „mână” de zeamă de clei cald pe fața și cele 4 laterale, dar nu mai așteptați să se usuce. Pânza trebuie îmbibată în zeama de clei cald și apoi aplicată pe lemn fără a o stoarce. Să o întindeți bine, dar să nu o tensionați ca pânza pe șasiu. Cu pensonul mai aplicați zeamă de clei pentru a o lipi și îndepărtați eventualele bule cu aer ce se mai formează. Insistați asupra muchiilor. Lăsați la uscat aproximativ 12 ore.

Dacă după uscarea pânzei observați zone unde aceasta este mai „deschisă”  la culoare, ciocăniți locul/locurile cu vârful unui creion. În caz că sună a gol, înseamnă că acolo nu a fost suficient clei și pânza nu s-a lipit. Trebuie să injectați în acele locuri zeamă de clei caldă și să așteptați iar să se usuce.

Țineți minte: zeama de clei se aplică numai caldă, dar nu fierbinte. Încălzirea excesivă duce la pierderea calităților de adeziv ale cleiului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s