Pregatirea lemnului: 2. Grunduirea


soarele.jpg

 

Grunduirea.

După ce s-a constatat că pânza este bine lipită se trece la această etapă. Aveți nevoie de:

aprox. 1 litru zeamă de clei in concentrație 10%;

aprox. 1 kg de praf de cretă;

cutter;

penson lat;

vasele pentru bain-marie;

recipient de plastic;

dop de plută de la şampanie, tăiat drept cu cutter-ul

Cu cutter-ul îndepărtați surplusul de pânză de la colțuri.

Se încălzește zeama de clei până si se toarnă aprox. 100 ml în recipientul de plastic. Peste zeamă se toarna praf de cretă și 1-2 picături de ulei de in. Se recomandă ca primele straturi să fie mai subțiri, de consistența laptelui, adică să adăugați o cantitate mică de praf de cretă, pentru a acoperi mai bine porii pânzei. Compoziția se ține pe toată durata utilizării în bain-marie, la foc mic.

Se amestecă cu un băț, deoarece pensonul face bule de aer (care vă vor crea probleme începând cu al 2-lea strat). Aplicați grundul cu pensonul, insistând în primul rând la pătrunderea grundului în porii pânzei. Unde pensonul este neputincios folosiți degetele.

Lăsați să se usuce aprox. o oră. Dacă grundul: s-a albit peste tot pe suprafața și lateralele blatului,

nu sunt pete ca de umed

și la atingere e rece,

aplicați stratul următor. Acesta trebuie sa fie aplicat tot cald, dar perpendicular pe anteriorul.

Începând cu al 3-lea strat puteți pune mai mult praf de cretă pt a îngroșa compoziția (până aproape de  consistența smântânii). La fiecare compoziție adăugați o picătură de ulei de in.

Ultimul strat îl puteți aplica mai abundent pentru a-l nivela cu o cartelă telefonică.

Teoretic, fiecare strat trebuie sa fie dat cu compoziție proaspătă; practic…

După uscarea definitivă şlefuiţi cu şmirghel fin, din aproape in aproape. În unele zone puteţi nivela cu un dop de plută pe care să îl înmuiaţi constant în apă, efectuînd mişcări circulare. La final, pentru un aspect cât mai fin puteţi şlefui cu şmirghel auto de granulaţie 800 sau 1000.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s